Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Ryden, Chagford

Alterations and Extensions to existing dwelling. 'We bought a plain, dated, house in Chagford in 2014, with the intention of carrying out major alterations to fully exploit the great situation and outlook, and to create a light-filled energy efficient contemporary home. Although I have a long background in building and design, we decided that we wanted to work with a younger architect who could bring current expertise in planning, design, and technical advice. From a short list of three, we appointed Annie Martin, mainly because of her proven design skills and experience in dealing with planning within the National Park, but also because of her grasp of our brief ; we felt that we could work well together. Annie took on the initial design concepts, the planning and building regulation applications, and bringing in the specialist advice on structural and energy issues, on time and budget; this allowed us to complete the virtual rebuild of the house in a five month period. She is very well informed on technical matters and understands the practicalities of the building process - with an unusual talent for freehand sketch details about how things go together. We are now enjoying living in a very special home, much admired, and Annie's work was central to achieving this. We have no hesitation in recommending Annie ; if we ever decide to do another project, we would seek her involvement from the outset.' Martin Proctor (Client)

Ryden sits on the edge of an early eighties housing development on the outskirts of Chagford within Dartmoor National Park. The reconstituted stone and tile cladding, concrete roof tiles and uPVC windows and rainwater goods were at odds within the context and vernacular of Chagford.

The brief was to: – improve the existing dwelling’s aesthetic, layout and create a stronger link to the garden areas and panoramic views beyond.

-reduce the heat loss through up-grading the fabric

-extend to provide a studio for the owner, who is a full time artist and a utility area.

The works were managed by the Client and undertaken through the direct employment of sub-contractors; completing in Spring 2015.

The project was shortlisted for the South West Building Excellence Awards 2016 for the Best Extension or alteration to an existing dwelling.