Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Kestor, Moretonhampstead

— We trusted from the outset that Annie would provide professional and reliable input into the process. Annie demonstrated that she knew what we were trying to achieve and added strong technical knowledge and vision throughout. Our planning application with the Dartmoor National Park was trouble free and smoothly negotiated including working with an ecologist to ensure that protected wildlife was sympathetically managed. Annie was also both calm and firm with a difficult builder and helped us navigate the inevitable build challenges further exacerbated by COVID. Annie brought in strong specialist skills including introducing and working closely with the interior designer so that the style of the finished product was complimentary to the architectural changes envisioned and delivered. - Client

Alterations and extensions to existing dwelling

The existing house has stunning, panoramic distant views of Dartmoor but this was not apparent from many of the rooms and circulation spaces. The proposal improves the circulation and flow of the house by provide a wider continuous corridor which accesses all the main living spaces. The living room and sitting room would both have large sliding internal access doors which allow the panoramic vistas to be viewed from the circulation space but also can be closed off as required. The wall between the kitchen and dining is removed and the area of glazing increased so they both become brighter, more enjoyable spaces with greater access to the level side garden. No extension is proposed to the ground floor, instead the scheme seeks to make the most of the existing living accommodation.

 

Currently two thirds of the house accommodates the kitchen, dining, entrance, living room, sitting room etc. with the remaining third being used for the three bedrooms. The house lacks a master suite.

 

Rather than extend the house with a single storey extension, the proposal is to convert a portion of the expansive roof space to provide a master bedroom and bathroom that embraces the stunning views. By building up the southwest wall and continuing the existing northeast roof over the converted area it was possible to provide accommodation on the first floor without dormers and only raising the ridge line by 1.3m. This honours the original house by giving it more prestige and less prominence to the historical piecemeal extensions. It also acts to give greater balance to the long thin house. The proposal converts a quarter of the roof space with the remaining roof space retained untouched.

 

The works were completed in 2022.