Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Two detached dwellings, Crediton

The proposed sloping site formed the lower portion of a grade II listed, late 18th Century farmhouse, now under separate curtilage. The design was developed using the natural contours of the site. The ground adjacent to the dwelling remains unchanged, sloping from the northeast to the southwest, retaining the potential to conceal the building.

  • A gravel track, branching off the existing drive, follows the contour of the sloping ground. From the parking and drop off point, level access is provided to the entrances and first floor bedrooms. From this point, the dwellings appears as though they are one-storey buildings.
  • The dwellings were designed in parallel and are a mirror of each other. Due to the continuingly sloping ground the further dwelling is set higher but retains the same relationship with the ground. The staggered nature of the two dwellings creates separate parking areas and private garden areas. There is no overlooking issues from within the dwellings.
  • Two parallel, sloping, granite clad retaining walls create a levelled grass area at ground floor level. This allows the ground floor living areas, which are below ground, to have level access to the garden and views beyond to the southwest. The walls also provide a clear division between lawn and the surrounding landscape, which would be retained as natural, maintained grassland. The largely glazed fa├žade of the ground floor is set back by nearly a metre to the southwest to provide beneficial solar shading and to lessen its visual impact.
  • The materials employed externally; simple, pre-weathered zinc mono-pitched roof, echoing the slope of the site and local slate roofs, and the first floor untreated cedar clad walls, suggestive of rural vernacular and natural surroundings; combine to reduce the visual impact of the buildings. The ground floor walls and garden retaining walls are clad in stone.

 

The scheme was granted planning permission in 2017.