Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Tamarind, Polperro

Replacement dwelling

The layout and fenestration of the existing property did not embrace the panoramic south facing views of the garden and seascape beyond. The kitchen was located on the north with a single window overlooking the drive. It was poorly insulated, required up-dated services throughout and looked dated.

Street frontage: The eaves to the existing walls are raised to provide for accommodation to the first floor. However the asymmetric roof allows the eaves height to this elevation to be kept low. The front door, set into the property to provide visual focus and a covered entrance area, would be oak and the external walls, currently a mixture of pebbledash and stone, would be render and painted off-white.

Layout: rather than substantially extend the footprint and create a deep plan it was considered preferable to increase the useable first floor area by lifting the ridge height. The kitchen, living and master bedrooms are located so they have south facing with views overlooking the rear garden and sea beyond. Glazed sliding doors allow the garden to be an extension of the living areas.

Planning permission was granted in February 2015 and it is currently under construction due to complete later this year.