Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Folly hill, Whitestone

New dwelling
  • The design was developed using the natural contours of the site. The ground adjacent to the dwelling remains sloping from the north (high) to the south (low). The ground floor levels step in correlation to the slope allowing the ground floor bedrooms and enclosed swimming pool to be ‘bedded’ into the hillside. Using flat roofs reduce the overall height of the dwelling and the different heights of the roofs mirror the stepping down of the ground floor arrangement. This, is combination with the sedum roof finishes to the stone clad single storey elements, results in a form reminiscent of terraced landscape.
  • The palette materials employed externally is deliberately kept simple and chosen to blend into its surroundings: stonework, timber cladding, grey aluminium window frames and sedum roofs.
  • Height: the proposal is significantly lower than the existing dwelling’s ridge height – 2.9m lower. This is achieved by a combination of employing flat roofs and setting the ground floor lower than the existing ground floor. From the northeast elevation the proposal is more concealed and the two storey element is located away from the neighbouring property. (See images below)
  • The proposal is for 3 bedrooms with a generous open plan living, dining, kitchen area and enclosed swimming pool.

 

The proposal has recently been submitted for planning.