Telephone01647 272839
Mobile07793 054118

Sole House, Bradninch

New dwelling - The proposed design has been born from a direct response to the site – improving natural south light and views, rationalising the circulation and providing open plan living linked to the external garden spaces.

A 2.6m rendered wall forms the entrance, provides a clear distinction to the living areas and south facing terrace, and obscures the view from and to the adjacent dwelling.

The ground floor is largely open plan, with full height sliding glazed doors to the south elevation opening out to the terrace and garden.

The glazing line has been set back from the first floor by a metre to give summer solar shading and protection from the rain.

The north section of the living area enjoys a double height space that can be overlooked by the bedrooms and stairs.

The two bedrooms to the first floor are located to the south to take advantage of the sun and garden views, as well as views across the double height space to the fields to the north.

The parapetted flat roof works to keep the dwelling simple and low. It also allows solar panels to be employed effectively without being visible from the ground.

The proposal employs a simple palette of render, untreated western red cedar and glazing; traditional materials appropriate for a rural environment.

The dwelling was constructed by a German timber framed company Hanse Haus and was featured on My Flat Pack Home.